Antwoorden op veelgestelde vragen

Algemeen

Hoeveel stroom gebruikt de SpeedComfort?

De ventilatoren zijn extreem zuinig. Uitgaand van 1000 draaiuren in een jaar, gebruikt een SpeedComfort per jaar minder dan €0,16 (!)

De netvoeding is verliesvrij, ook als de SpeedComfort niet in bedrijf is.

Hoeveel geluid maakt de SpeedComfort?

Het geluidsniveau van een SpeedComfort is minder dan 20dB(A). Dat is een lager geluidsniveau dan ritselende bladeren.

Het vermogen van de SpeedComfort is zo gering, dat er geen contactgeluid ontstaat. Wel heeft elke radiator  een 'eigen geluid'. Hetzelfde geldt, in mindere mate, voor convectoren. In uitzonderlijke gevallen kan dit als hinderlijk worden ervaren.

 

 

Waar wordt de SpeedComfort in elkaar gezet?

We hebben er voor gekozen om de SpeedComfort in elkaar te laten zetten door een Nederlands bedrijf dat uitsluitend werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De keuze is gevallen op SDO Werkt 

Waar komen de onderdelen van de SpeedComfort vandaan?

We kiezen ervoor, zoveel mogelijk samen te werken met bedrijven in Nederland. Als dat niet lukt, gaan we op zoek in het Euro-gebied. Pas in laatste instantie komen we terecht bij leveranciers in Azië. 

Vrijwel alle onderdelen in de SpeedComfort komen dan ook uit Nederland of Europa. Een uitzondering is de verliesvrije netvoeding. Onbelast gebruikt deze geen stroom. In Europa niet te vinden, daarom viel de keuze op een product uit China.

Hoe duurzaam is de SpeedComfort?

Alle onderdelen in de SpeedComfort zijn herbruikbaar. 

Daarnaast is de behuizing gemaakt van een biobased materiaal. Dit betekent dat er geen fossiele grondstof voor is gebruikt. Als je er behoefte aan hebt, kan je de behuizing in de grond stoppen. Het gebruikte materiaal is namelijk ook 'biodegradable'.

Maak je geen zorgen: aangebracht onder een radiator of op een convector zal dit proces niet plaats vinden.

Is de SpeedComfort getest?

Ja. Hoe lager de temperatuur van het cv water, hoe groter de bijdrage van de SpeedComfort. 

 

Waarom kan er geen batterij in de SpeedComfort?

We hebben gekozen voor een voeding die geen gedoe met zich mee brengt, zoals het verwisselen van batterijen. Daarnaast is een batterij alles behalve duurzaam. Ook een reden om hier niet voor  te kiezen.

Hoewel de SpeedComfort nauwelijks stroom vraagt, zou een batterij toch snel moeten worden vervangen. Dat is duur, niet duurzaam en gedoe.

We hebben ook gedacht aan een zonnepaneeltje in de vensterbank. Nadeel hiervan is, dat juist in het stookseizoen er niet veel (zon)licht is. Bovendien moet je dan overdag stroom gaan opslaan in een accu omdat de SpeedComfort vooral 's avonds zal werken. Ook geen optie dus.

Werkt de SpeedComfort bij een radiator of convector die onder een vensterbank zit?

Een vensterbank belemmert het opstijgen van de warme lucht die door een radiator of convector stroomt. De SpeedComfort 'forceert' die luchtstroom langs een vensterbank. 

In deze situatie zal de SpeedComfort zeker meerwaarde leveren.

Wat zijn de technische specificaties van de SpeedComfort?

Technische specificaties SpeedComfort:
Opgenomen vermogen                     0,55W
Jaarlijkse stroomkosten                     €0,16
Geluidsniveau                                    < 20dB(A)
Luchtverplaatsing                               30m3/hr

Helpt de SpeedComfort ook bij het verminderen van CO2 uitstoot?

Als een kwart van de Nederlandse huishoudens 30% bespaart op gas, scheelt dat 1,1 miljard kilo CO2 uitstoot per jaar. (Milieu Centraal)

Moet ik ook verzendkosten betalen?

Als bijdrage aan de verzendkosten brengen wij €5,95 inrekening.

Waarom heb ik geen bevestigingsmail ontvangen na mijn aankoop?

Het kan zijn dat de bevestigingsmail door een spamfilter is geblokkerd. Spamfilters van bijvoorbeeld Gmail en Hotmail staan erg "scherp". Kijk even bij de Spam of je onze bevestiging daar terug vindt.

Hoe lang heb ik garantie op de SpeedComfort?

Op de SpeedComfort krijg je tien jaar garantie. Op de adapter twee jaar.

Als de SpeedComfort niet bevalt, kan ik hem dan terug sturen?

Je hebt het recht je aankoop tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om het product retour te sturen. Je krijgt dan het orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Indien je gebruik maakt van je herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan SpeedComfort worden geretourneerd. Om gebruik te maken van dit recht kun je contact met ons opnemen via support@speedcomfort.com Wij zullen vervolgens het verschuldigde bedrag binnen 14 dagen na aanmelding van je retour terugstorten mits het product in goede orde retour is ontvangen.
Het retouradres is:

SpeedComfort
Antwoordnummer 7200
3734ZW Den Dolder

SpeedComfort Basic

Is de installatie ingewikkeld?

Installeren van de SpeedComfort Basic is zeer eenvoudig. Dankzij de magneten die aan de zijkant zijn ingebouwd, klikt de SpeedComfort zich zelf vast onder de radiator. Even kijken waar de muurbeugel en de verbindingsklip tussen de twee platen zich bevinden. Aan één zijde zijn de magneten uitschuifbaar, opdat altijd de beide platen van de radiator worden gebruikt voor de bevestiging.

De meegeleverde externe temperatuurgevoelige schakelaar plaats je, ook met magneten, in de buurt van de warmwater aanvoer.

De voeding past maar aan één kant. Kies er voor om de SpeedComfort zo te plaatsen dat deze zijde het dichtst bij een stopcontact zit. Met bijgeleverde verbindingskabel kunnen meerdere exemplaren worden verbonden.

BELANGRIJK: De geheel open zijde is de onderkant. Zorg er voor dat je de SpeedComfort niet ondersteboven plaatst. Dan wordt de warme luchtstroom tegengewerkt, in plaats van versterkt.

 

Moet de SpeedComfort Basic altijd onder de radiator worden gemonteerd?

De SpeedComfort Basic is ontwikkeld voor montage uit het zicht, onder de radiator. Neemt niet weg dat de SpeedComfort net zo goed functioneert als hij aan de bovenzijde tussen de platen van de radiator wordt geplaatst. Vaak hebben radiatoren aan de bovenzijde een rooster, waaronder de SpeedComfort aan het oog wordt onttrokken. Hou er wel rekening mee, dat de hogere temperatuur aan de bovenzijde de levensduur van de ventilatoren enigszins beïnvloedt. 

Wat zijn de afmetingen van de SpeedComfort Basic?

Lengte - 34 cm

Breedte - 7 cm

Hoogte - 2.3 cm

Vooral de breedte is van belang omdat de SpeedComfort tussen de twee platen van een radiator moet passen.

Heb ik aan 1 SpeedComfort Basic genoeg?

Nee. 

Afhankelijk van de lengte van een radiator plaats je er één of meer SpeedComfort’s in. Met een koppelkabel van 30 cm kunnen ze worden doorverbonden. 

 

Vuistregels voor het totaal aantal toe te passen SpeedComforts:

- Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo'n 30m3 lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat doorgaans voldoende. 
Rekenvoorbeeld: een woonkamer van 4 meter breed, 7 meter lang en 3 meter hoog heeft een inhoud van 84m3. Een Trio set is dan een goede keuze.
- Houd er rekening mee, dat je gemiddeld 50 cm lengte nodig hebt voor het plaatsten van een SpeedComfort. Op een radiator van 1.60m kan je er dus drie kwijt. 

 

Voor langere radiatoren kan je tot 20 SpeedComfort's doorverbinden, gebruik makend van één voeding. Hiervoor is in de  webshop  de Uitbreidingsset beschikbaar, bestaande uit een SpeedComfort en een koppelkabel.

 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de SpeedComfort je biedt om energie te besparen en comfort te verhogen, is het van belang de juiste radiatoren in huis te selecteren. Doorgaans zijn dat de radiatoren in de verblijfsruimtes.

 

   

Past de SpeedComfort Basic in alle radiatoren?

Nee.

De SpeedComfort Basic kan worden geplaatst tussen de twee platen van een radiator met een tussenruimte van minimaal 7 cm. (voor radiatoren met minder dan 7 cm tussenruimte is er de SpeedComfort Narrow)
De bevestigingsmagneten in de zijkant van de SpeedComfort B zijn aan één kant uitschuifbaar, waarmee een afstand tot 90 mm kan worden overbrugd.
De SpeedComfort B is geschikt voor radiatoren vanaf  type 21.

Oude plaatradiatoren hebben soms geen convectielamellen tussen de platen en zijn daardoor minder geschikt.

De oude gietijzeren radiatoren zijn niet geschikt voor de SpeedComfort.

Voor convectoren kan je de SpeedComfort Convector toegepassen. Die wordt geleverd met een externe temperatuurgevoelige schakelaar die op de aanvoerleiding kan worden geplaatst.

Hoe werkt de SpeedComfort Basic?

De SpeedComfort Basic heeft een externe temperatuurgevoelige schakelaar.  Deze plaats je, ook met magneten, in de buurt van de warmwater aanvoer. Als ter plekke van de temperatuurgevoelige schakelaar de radiator 33 graden wordt, gaan de ventilatoren automatisch werken. Hierdoor wordt de warmte uit de radiator versneld in de ruimte gebracht. 

Als de temperatuur van de radiator onder de 25 graden komt, stoppen de ventilatoren.

Mijn SpeedComfort Basic werkt niet. Hoe kan dat?

1. De SpeedComfort B gaat pas (automatisch) werken als de radiator op de plek van de externe schakelaar warmer wordt dan 33 graden. Als je de voeding in de SpeedComfort B doet zonder de temperatuurgevoelige schakelaar, kan je de SpeedComfort testen. De ventilatoren gaan dan draaien. Als je de thermostaatschakelaar wil testen kan dat door even een verwarmd mes tegen de schakelaar te houden. 

2. Weet je zeker dat het stopcontact waar de SpeedComfort op is aangesloten, het doet?

3. Weet je zeker dat de stekker goed in het stopcontact zit en de plug helemaal in de SpeedComfort?

4. Maakt de temperatuurgevoelige schakelaar goed contact met de plaat van de radiator? 

5. Wordt de radiator ter plekke van de thermostaatschakelaar wel (minimaal) 33 graden? Zo niet, dan kan ontluchten en/of inregelen dit probleem oplossen. 

Als je er echt niet uitkomt, neem dan contact met ons op.

Is er ook een SpeedComfort voor een radiator met één plaat?

Ja.
De SpeedComfort N kan je ook toepassen onder een radiator met één plaat, als je minimaal 5,5cm ruimte hebt tussen de achterkant van de plaat en de muur. Voor steun aan de muurzijde bestel je er metalen steunplaatjes bij. Die plak je op de muur op de plek waar de magneetjes in de beugeltjes de muur raken.

SpeedComfort Narrow

Is de installatie ingewikkeld?

Installatie is eenvoudig: 
let op: De SpeedComfort is voor radiatoren met minimale afstand tussen de platen van 38 mm. 

Onder een langere radiator plaats je meerdere exemplaren in serie, aangesloten op één voeding.
Meerdere exemplaren in serie geplaatst, worden door één thermostaatschakelaar bediend.

Tussen de voeding en de SpeedComfort N plaats je het bijgeleverde kabeltje met aftakking. In de plug van deze aftakking steek je de kabel die aan het eveneens bijgeleverde kastje zit. In dit kastje zit de temperatuurgevoelige schakelaar, tussen twee magneten. Met magneten wordt dit kastje aan de achterzijde van de radiator vastgeklikt. Bij voorkeur dicht bij de (thermostaat)kraan. Je kunt de schakelaar ook tussen de platen van de radiator plaatsen.

   

De voeding past maar aan één kant. Kies er voor om de SpeedComfort zo te plaatsen dat deze zijde het dichtst bij een stopcontact zit. Als je meer SpeedComfort's in een radiator plaatst, kan je ze met bijgeleverde verbindingskabel(s) doorverbinden.

?De SpeedComfort N gaat automatisch werken als de radiator 33 graden of warmer wordt en stopt ook weer automatisch als de radiator afkoelt tot 25 graden. 

Moet de SpeedComfort Narrow altijd onderaan de radiator worden gemonteerd?

Ja. De SpeedComfort N komt onderaan de radiator te hangen. Afhankelijk van de breedte van de radiator kan de SpeedComfort N soms (deels) tussen de platen worden geplaatst. Als de radiator daar te smal voor is, komt de behuizing strak tegen de onderzijde van de radiator.

Wat zijn de afmetingen van de SpeedComfort Narrow?

De afmetingen van de SpeedComfort N zelf zijn:

Lengte - 34 cm
Breedte 7 cm
Hoogte 2,5 cm

 

 

Heb ik aan 1 SpeedComfort Narrow genoeg?

Nee. 
Afhankelijk van de lengte van een radiator plaats je er één of meer SpeedComfort’s in. Met een koppelkabel van 30 cm kunnen ze worden doorverbonden. 

Vuistregels voor het totaal aantal toe te passen SpeedComforts:

- Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo'n 30m3 lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat doorgaans voldoende. 
Rekenvoorbeeld: een woonkamer van 4 meter breed, 7 meter lang en3 meter hoog heeft een inhoud van 84m3. Een Trio set is dan een goede keuze.
- Houd er rekening mee, dat je gemiddeld 50 cm lengte nodig hebt voor het plaatsten van een SpeedComfort. Op een radiator van 1.60m kan je er dus drie kwijt.

 

Voor langere radiatoren kan je tot wel 20 SpeedComfort's doorverbinden, gebruik makend van één voeding. Hiervoor is in de webshop de Uitbreidingsset beschikbaar, bestaande uit een SpeedComfort en een koppelkabel.

 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de SpeedComfort je biedt om energie te besparen en comfort te verhogen, is het van belang de juiste radiatoren in huis te selecteren. Doorgaans zijn dat de radiatoren in de verblijfsruimtes.

 

Past de SpeedComfort Narrow onder alle radiatoren?

De SpeedComfort N kan worden geplaatst onder een radiator met een afstand tussen de platen van minder dan 70 mm.

In het jargon: de SpeedComfort N is geschikt voor radiatoren vanaf  type 21.Ook onderaan veel designradiatoren is de SpeedComfort N toepasbaar.

Hoe werkt de SpeedComfort Narrow?

De SpeedComfort N heeft een externe temperatuurgevoelige schakelaar. Die zit in een los bijgeleverd slim kastje dat met magneten wordt  geplaatst aan de achterzijde van de radiator, dicht bij de aanvoerleiding van het warme water.

De SpeedComfort N gaat automatisch werken als de radiator 33 graden of warmer wordt en stopt ook weer automatisch als de radiator afkoelt tot 25 graden.

Mijn SpeedComfort Narrow werkt niet. Hoe kan dat?

1. De SpeedComfort N gaat pas (automatisch) werken als de radiator op de plek van de externe schakelaar warmer wordt dan 33 graden. Als je de voeding direct in de SpeedComfort N doet (dus zonder het driewegkabeltje en de temperatuurgevoelige schakelaar), kan je de SpeedComfort testen. De ventilatoren gaan dan draaien.

2. Weet je zeker dat het stopcontact waar de SpeedComfort N op is aangesloten, het doet?

3. Weet je zeker dat de stekker goed in het stopcontact zit en de plug helemaal in de SpeedComfort N?

4. Maakt de temperatuurgevoelige schakelaar goed contact met de plaat van de radiator? 

5. Wordt de radiator ter plekke van de schakelaar wel (minimaal) 33 graden? Zo niet, dan kan ontluchten en/of inregelen dit probleem oplossen. 

Als je er echt niet uitkomt, neem dan contact met ons op.

Is er ook een SpeedComfort voor een radiator met één plaat?

Ja.
De SpeedComfort N kan je ook toepassen onder een radiator met één plaat, als je minimaal 5,5cm ruimte hebt tussen de achterkant van de plaat en de muur. Voor steun aan de muurzijde bestel je er metalen steunplaatjes bij. 

SpeedComfort Convector

Is de installatie ingewikkeld?

Installeren van de SpeedComfort C is zeer eenvoudig. Klik de bijgeleverde afstandhouders vast aan de behuizing en plaats de SpeedComfort C op de convector. Zorg er voor, dat er geen contact is met de metalen wand van de convector.
Let op: boven het convectorblok is minimaal 5 cm ruimte nodig om de SpeedComfort te kunnen plaatsen. 

Tussen de voeding en de SpeedComfort C plaats je het bijgeleverde kabeltje met aftakking. In de plug van deze aftakking steek je de kabel die aan het eveneens bijgeleverde kastje zit. In dit kastje zit de temperatuurgevoelige schakelaar, tussen twee magneten. Met deze magneten wordt het kastje geplaatst op de leiding die het warme water aanvoert naar de convector. Als die leiding niet magnetisch is, kan het kastje met het bijgeleverde klittebandje worden bevestigd.

De voeding past maar aan één kant. Kies er voor om de SpeedComfort C zo te plaatsen dat deze zijde het dichtst bij een stopcontact zit. Als je meer SpeedComfort's op de convector plaatst, kan je ze met bijgeleverde verbindingskabel(s) doorverbinden. Je kunt tot zes SpeedComfort's in serie plaatsen op één voeding. De temperatuurgevoelige schakelaar schakelt de hele serie aan en uit.

Is de SpeedComfort Convector ook geschikt voor een convectorput?

Ja. De SpeedComfort C is zeer geschikt om een convectorput (beter) te laten functioneren. Doordat de lucht uit de put wordt geduwd, zal die automatisch langs de warme convector stromen en die warmte meenemen de ruimte in.

Wat zijn de afmetingen van de SpeedComfort Convector?

De afmetingen van de SpeedComfort C zelf zijn:

Lengte - 34 cm
Breedte 7 cm
Hoogte 2,5 cm

Op de pootjes waarmee de SpeedComfort C op de convector wordt geplaatst, is de totale hoogte 5,4 cm .

Heb ik aan 1 SpeedComfort Convector voldoende?

Nee. 
Afhankelijk van de lengte van een convector plaats je er één of meer SpeedComfort’s op. Met een koppelkabel van 30 cm kunnen ze worden doorverbonden. 

Vuistregels voor het totaal aantal toe te passen SpeedComforts:

- Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo'n 30m3 lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat doorgaans voldoende. 
Rekenvoorbeeld: een woonkamer van 4 meter breed, 7 meter lang en3 meter hoog heeft een inhoud van 84m3. Een Trio set is dan een goede keuze.
- Houd er rekening mee, dat je gemiddeld 50 cm lengte nodig hebt voor het plaatsten van een SpeedComfort. Op een convector van 1.60m kan je er dus drie kwijt.

 

Voor langere convectoren kan je tot wel 20 SpeedComfort's doorverbinden, gebruik makend van één voeding. Hiervoor is in de webshop de Uitbreidingsset beschikbaar, bestaande uit een SpeedComfort en een koppelkabel.

 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de SpeedComfort je biedt om energie te besparen en comfort te verhogen, is het van belang de juiste convectoren in huis te selecteren. Doorgaans staan die in de verblijfsruimtes.

   

Hoe werkt de SpeedComfort Convector?

De SpeedComfort C heeft een externe temperatuurgevoelige schakelaar. Die zit in een los bijgeleverd slim kastje dat met magneten wordt  geplaatst op de aanvoerleiding van het warme water. Als die niet magnetisch is, kan het kastje met een meegeleverd klittenbandje worden bevestigd.

De SpeedComfort N gaat automatisch werken als de leiding 33 graden of warmer wordt en stopt ook weer automatisch als de leiding is afgekoeld tot 25 graden. 

Mijn SpeedComfort Convector werkt niet. Hoe kan dat?

1. De SpeedComfort C gaat pas (automatisch) werken als de leiding op de plek van de externe schakelaar warmer wordt dan 33 graden. Als je de voeding direct in de SpeedComfort C doet (dus zonder het driewegkabeltje en de temperatuurgevoelige schakelaar), kan je de SpeedComfort testen. De ventilatoren gaan dan draaien.

2. Weet je zeker dat het stopcontact waar de SpeedComfort C op is aangesloten, het doet?

3. Weet je zeker dat de stekker goed in het stopcontact zit en de plug helemaal in de SpeedComfort C?

4. Maakt de temperatuurgevoelige schakelaar goed contact met de leiding? 

5. Wordt de leiding ter plekke van de schakelaar wel (minimaal) 33 graden? Zo niet, dan kan ontluchten en/of inregelen dit probleem oplossen. 

Als je er echt niet uitkomt, neem dan contact met ons op.

Installatie

Kan ik meer besparen door inregelen van mijn cv installatie?

Ja. Heel veel zelfs. Het overgrote deel van de verwarmingsinstalllaties in Nederland staat niet goed afgesteld. Je verbruikt daardoor tientallen procenten meer energie dan nodig.

Installateurs laten de cv-ketel meestal op fabrieksinstellingen staan. Daardoor wordt het cv water meestal 80 tot 85 graden. Een hr-ketel haalt zijn hoge rendement alleen als de temperatuur van het retourwater niet hoger is dan 58 graden. Door gebruik te maken van de SpeedComfort® is het mogelijk om die lagere temperatuur in te stellen, zonder dat je grotere radiatoren moet plaatsen.

Veel meer informatie over de mogelijkheden om kosten te besparen en comfort te verhogen vindt je op de website van GO! Groene Oplossingen.

Bij mij wordt het niet sneller warm ondanks de SpeedComfort

Een goede kans dat de watertemperatuur in de installatie heel hoog is. Als de temperatuur 80 graden of hoger is (fabrieksinstelling van de cv ketel), zal de natuurlijke convectie (warme luchtstroom) groot zijn. Dat lijkt fijn maar heeft meerdere nadelen:

1. Als de thermostaat de ketel uitschakelt omdat de gewenste temperatuur is bereikt, zit er nog heel veel warmte-energie in de radiatoren. Deze wordt nog in de ruimte gebracht, waardoor de temperatuur al snel nog 2 tot 3 graden oploopt.

2. Als noodmaatregel zal vaak de thermostaat op een graad of 18 worden gezet, opdat de 'doorschiettemperatuur' niet te hoog wordt. Nadeel is dan, dat de temperatuur in de kamer eerst tot onder 18 graden moet zakken, voordat de thermostaat weer een warmtevraag aan de ketel geeft. De temperatuur in de ruimte is dan alles behalve constant en het warmtecomfort evenmin.

3. Als het cv water boven 60 graden in de retour bij de ketel arriveert, blijft er van een 'hoog rendement' niet veel over.

4. Hoge temperaturen in de radiatoren veroorzaken sterkere luchtstroming, die zorgt voor (veel) meer stof in de lucht waarin je leeft en die je inademt.

 

Als dus een installatie is afgesteld met een in-efficient hoge watertemperatuur, dan betekent dat veel verlies aan energie, ook mét de SpeedComfort. 

 

De SpeedComfort biedt je de mogelijkheid, de temperatuur van het cv water te verlagen. En dat betekent: 

1. Meer comfort. De warmte wordt 'geforceerd' door de SpeedComfort in de ruimte gebracht. Blijft niet in de radiator. Een veel evenwichtigere temperatuur in de ruimte is het gevolg.

2. Lagere stookkosten. Doordat met dezelfde radiatoren een veel lagere watertemperatuur wordt gerealiseerd, kan de ketel 'condenseren' en alleen dat bespaart al zomaar 10% of meer op je stookkosten.

Waar vind ik een installateur bij mij in de buurt?

SpeedComfort werkt samen met een groeiend aantal installateurs die je kunnen helpen met het inregelen van de cv installatie en met waterzijdig inregelen.

Zoek een installateur bij je in de buurt