Optimale besparing
SpeedComforts helpen bij het realiseren van forse kostenbesparing. Dit komt door een aantal aspecten:
- SpeedComforts maken een lagere aanvoertemperatuur van het cv-water mogelijk, dat scheelt gas
- Een lagere temperatuur van het cv water betekent minder warmteverlies in de leidingen
- Dankzij je SpeedComforts is de ruimte sneller op temperatuur, de ketel brandt korter
- Waterzijdig inregelen van de installatie levert nog eens een bezuiniging op
Meer comfort
SpeedComforts helpen bij het verhogen van het comfort in huis.
- SpeedComfort ventilatoren brengen de warmte versneld uit de radiator in de ruimte
- Omdat de SpeedComforts versneld warmte uit de radiator in de lucht brengt, is er minder restwarmte in de radiator als de ruimte op temperatuur is. Met een gelijkmatiger temperatuur als resultaat
- Omdat de SpeedComforts de lucht rustig circuleren, wordt de warme lucht beter verdeeld in de ruimte en blijft niet hangen tegen het plafond
Besparen in 3 stappen
SpeedComforts helpen direct na plaatsing al bij het verhogen van het comfort doordat de ruimte sneller op temperatuur komt en gelijkmatiger verdeeld wordt. Ook begin je direct met besparen, doordat de kamer sneller en efficiënter op temperatuur komt en je de thermostaat lager kunt zetten.
Maar je kunt nog meer besparen: SpeedComforts maken het mogelijk om de aanvoertemperatuur van het water van je cv-ketel te verlagen, terwijl je huis behaaglijk blijft voelen. Als je nog een stap verder wilt gaan en nog meer wilt besparen kun je je cv-installatie waterzijdig laten inregelen door een installateur.
Volg onderstaande stappen om optimaal te besparen op je gasverbruik.
1. Plaats de SpeedComforts
Om optimaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die de SpeedComforts je bieden om energie te besparen en comfort te verhogen, is het van belang de juiste radiatoren en/of convectoren in huis te selecteren. Dit zijn meestal de ruimtes waarin je het meeste verblijft, zoals de woonkamer of het kantoor.
Afhankelijk van de lengte van een radiator of convector plaats je één of meer SpeedComforts. Met een bijgeleverde koppelkabel van 30 cm kan je ze doorverbinden. Als je grotere afstanden wilt overbruggen, bijvoorbeeld in een erker, kun je een losse koppelkabel van 60 of 120 cm bestellen. Hiermee kan ook het snoer van de adapter worden verlengd als een stopcontact wat verder weg zit.
Voor langere radiatoren en convectoren kan je tot wel 20 exemplaren doorverbinden, gebruik makend van één voeding. Hiervoor zijn in de webwinkel uitbreidingssets beschikbaar, bestaande uit een SpeedComfort en een koppelkabel.
Na het plaatsen van de SpeedComfort kun je de temperatuur van je thermostaat omlaag zetten. Of de knop van de verwarming minder ver opendraaien als je geen thermostaat hebt. Kijk zelf eens wat er mogelijk is en comfortabel voelt. Met elke graad die je de temperatuur lager zet bespaar je energie.
2. Verlagen temperatuur water cv-ketel
SpeedComforts zorgen ervoor, dat bij een lagere cv-watertemperatuur toch voldoende warmte in de ruimte komt. Door het verlagen van de watertemperatuur van je cv-installatie kun je flink besparen op je gasverbruik. Dit is eenvoudiger dan het klinkt: je kunt zelf via het display op de cv-ketel de instellingen veranderen. Op de website zetmop60.nl staan filmpjes waarin stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je de temperatuur kunt verlagen.
Hoe laag de watertemperatuur in de cv installatie kan worden is mede afhankelijk van de mate waarin je woning is geïsoleerd en de kwaliteit van je cv installatie. De meeste ketels staan nog op de fabrieksinstellingen van 80-85 graden. Je kunt beginnen met de aanvoertemperatuur te verlagen naar 60 graden. Als dat probleemloos verloopt kan je stapsgewijs de watertemperatuur verder verlagen.
3. Waterzijdig inregelen
Verwarmingsinstallaties zijn meestal niet (optimaal) ingeregeld, met als effect inefficiënt energieverbruik, hoger gasgebruik en kil blijvende ruimtes.
Waterzijdig inregelen (WZI) is essentieel voor het goed functioneren van de verwarmingsinstallatie.
WZI is het optimaliseren van de warmwaterstromen naar radiatoren, zodat naar elke radiator op de juiste snelheid de juiste hoeveelheid warm water stroomt die nodig is om de gewenste temperatuur in een ruimte te realiseren. Door middel van een steekschroef in de radiatorknop, voorinstelling van een thermostaatknop of een apart (voet)ventiel wordt de hoeveelheid water naar elke radiator vergroot of verkleind. Het waterzijdig inregelen is typisch vakwerk.
Het aantal installateurs dat deze vaardigheid bezit is (nog) klein. Vraag dus even van tevoren aan jouw installateur of hij je hiermee kan helpen.